VAUVOISSA ON VALO
Parhaillaan eletään helmikuun alkua ja aurinko on vain käväissyt satunnaisina päivinä ilahduttamassa talven läpi kulkijoita. Liekö pimeän vuodenaikamme syy, että osan meistä on vaikea hyväksyä elämän ääniä ja touhua ympärillämme, jota vauvat ja perhe-elämä tuovat. On naurua, jokellusta, ylimääräistä säätämistä ja välillä sähläystä, usein hymyjä, toisinaan itkuja, vaipanvaihtoa, syömistä ja pukemista monesti päivässä. Elämää kaikkine tunteineen ja tarpeineen. Helsingin Sanomien kirjoitus (5.2) nosti laajemman keskustelun, jota on tärkeä käydä. Mahtuvatko vauvat yhteiskuntaamme, kahviloihin, kirjastoihin, ravintoloihin ja joukkoliikenteeseen? Toisten ihmisten joukkoon.
Vauvoissa on ilo
Vauvat saavat ilon ja hymyn kasvoille. Näin käy kai useimmille - myös eläinpienokaisia katsoessamme. Ei siis ihme, että Youtube-, Insta- ja TikTok-videoissa vauvat ja lemmikit ovat usein esillä ja videoita käytetään tietoisesti stressitason laskemiseen. Vauvan kohdatessaan useimmat ihmiset siirtyvät rakkaustaajuudelle lähes huomaamatta. Puhe muuttuu leperteleväksi, ääni hymyileväksi ja silmät lempeiksi. Tuolla taajuudella vauva ymmärtää meitä parhaiten ja vastaa ihailuumme avoimen ilahtuneesti. Luonto on järjestänyt tämän nerokkaasti, ja tutkimuskin vahvistaa, että vauvan on helpoin kiinnostua ja oppia puhetta juuri tuon lepertelevän "vauva-puheen” kautta.
Vauvojen suuret silmät ja avoin katse saavat hoivavietin syntymään. Tätä toki tarvitaankin, sillä vauva tarvitsee hoivaa ympäri vuorokauden. Vauvat tuoksuvat suloiselta, ainutlaatuiselta. Tuoksua on vaikea verrata mihinkään muuhun ja se on jotenkin unohtumaton. Vauvat vetoavat meihin kaikkien aistiemme avulla. Jo syntymästään lähtien he ovat ainutlaatuisia myös temperamentiltaan ja luonteenpiirteiltään. On aina yhtä ihmeellistä seurata, millaisia taaperoita, koululaisia ja teinejä vauvoista kasvaa. Ja ihan kohta he ovatkin jo aikuisia, vaikka vauvavaiheessa se ei välttämättä siltä tunnu. Aikuisia, jotka ovat kasvaneet toivon mukaan ympäristössä, jossa heitä on jo vauvasta lähtien arvostettu ja kohdattu kauniisti, ja jotka aikuistuttuaan arvostavat myös muita.
Koronan jälkeen kohtaamiset ovat entistäkin arvokkaampia
Vauvat tuovat iloa ja onnea vanhempien ja isovanhempien lisäksi paljon suuremmalle joukolle, satunnaisesti kohdattujen ihmistenkin elämään. Onneksi koronavuosien jälkeen vauvat saavat taas hämmästellä heille vieraiden hymyileviä kasvoja ja kujertelevia puheita. Kun aikuinen jäljittelee vauvan kasvonilmeistä ja äänteitä, alkaa vauva vastavuoroisesti jäljitellä aikuisen toimintaa. Syntyy molemmille palkitsevaa vuorovaikutusta ja vauvalle kokemus siitä, että hänet on nähty ja kuultu. Näitä kokemuksia tarvitsemme kaikki koko elämämme ajan.
Vanhemmuudesta ei kukaan selviä yksin, eikä ole tarkoituskaan. Ympärille tarvitaan tukijoukkoja ja yhteiskunta, jossa vauvaperheet voivat hyvin. Tällä hetkellä taloudelliset huolet raastavat monia perheitä. Köyhyys on tutkimusten mukaan haavoittavinta juuri vauvaiässä. Ennakkotilastojen mukaan syntyvyysluvut ovat jäämässä viime vuonna ennätyksellisen mataliksi. Negatiivinen puhe vauvaperheistä lisää yksinäisyyden kokemuksia, joita moni kokee. -Miten lisäisimme myönteistä puhetta vauvoista, vauvaperhearjesta sekä vanhemmuudesta? Miten pitäisimme huolen siitä, että perheissä voitaisiin hyvin ja kaikille olisi riittävästi apua tarjolla vanhemmuuden alkumetreillä ja jokainen vauva ja perhe olisivat tervetulleita sinne, missä muutkin ovat ja liikkuvat? Tässä meillä olisi yhteistä petrattavaa.
Vauvan päivää juhlitaan 29.9 ympäri Suomea
Vauvan päivänä vauvat ja vauvaperheet ovat erityisen juhlinnan kohteina. Myös päättäjiä kutsutaan mukaan juhlimaan vauvoja ja muistamaan heidät yhteistä etuamme ajaessaan. Yhteiskunta, joka on vauvoille hyvä, on kaikille hyvä. Vauvan päivää juhlitaan jo seitsemättä kertaa. Tänä vuonna teemalla ”Vauvoissa on valo”. Lisätietoa vauvan päivästä löydät VauvaSuomi ry:n -verkkosivuilta kevään edetessä.
Voit osaltasi vaikuttaa siihen, että tänään on hyvä päivä vauvalle ja vanhemmalle, jotka kohtaat. Hymy, oven avaus, apu liikennevälineeseen noustessa tai ystävällinen sana vanhemmalle eivät maksa mitään, mutta pienillä teoilla on suuret vaikutukset.
Tanja Henttonen Erityisasiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto VauvaSuomi ry:n hallituksen jäsen